“Geen enkel rouwproces is hetzelfde.”

Geen enkel rouwproces is hetzelfde. Mijn rouwproces na het verlies van mijn moeder is er één geweest die ik op eigen kracht heb moeten ondergaan.

Als 11-jarig jochie plotseling geconfronteerd worden met suïcide van je moeder heeft mijn leven behoorlijk richting gegeven. Al snel werd duidelijk dat de geschreven tekst op de grafsteen van mijn moeder voor mij een belangrijke drijfveer is geworden gedurende mijn gehele leven. Op die steen staat de tekst: “Ik wilde worden wie ik was”. Daar is een enorme strijd aan vooraf gegaan en het is haar uiteindelijk niet gelukt.

Voor mij persoonlijk de inspiratie om tegen mezelf te kunnen zeggen: “Ik wil kunnen zijn wie ik ben”, refererend aan de verloren strijd van mijn moeder. Dan sta je daar als puber, jongvolwassene, je een weg te vinden in de maatschappij. Niks was meer gemakkelijk, alles was anders en ik moest het op eigen kracht doen. Een andere gezinssituatie maakte dat ik al snel keuzes maakte om werk te zoeken, samen te gaan wonen en een gezin te gaan stichten.

De mooiste beloningen zijn de geboortes van mijn twee kinderen. Maar ook zij zijn volwassen geworden zonder oma’s, en moeten het doen met de verhalen en de foto’s die er nog zijn. Na mijn echtscheiding en wat moeizame relaties heb ik me een weg proberen te zoeken in het bedrijfsleven want daar kon ik zijn wie ik wilde zijn. Een mooie carrière in tal van functies lag in het verschiet. Tenminste dat dacht ik.

Totdat ik meer en meer naar mijn gevoel ging luisteren en op ontdekkingsreis ging om erachter te komen wie ik nou eigenlijk ben of wie ik graag wil zijn? Persoonlijke ontwikkeling en groei maakten dat ik me meer en meer wilde gaan inzetten voor anderen. Dat deed ik in het bedrijfsleven ook, maar de bedrijven waar ik voor werkte hadden andere prioriteiten. Niets mis mee, maar paste vaak niet in het beeld dat ik had om anderen te helpen.

Na een behoorlijke reflectietijd, ben ik tot de slotconclusie gekomen dat voor mij het roer om moest. Mijn persoonlijke groei heb ik op eigen kracht moeten doen. Daar ben ik super trots op. Maar  heb daarin ook erg veel alleen gestaan en me eenzaam gevoeld. Dat gun ik andere mensen niet.

Mijn ervaringen uit het verleden zijn nu de pijlers geworden van mijn praktijk. Mijn veerkracht, mijn kwetsbaarheid en mijn empathisch vermogen en niet te vergeten mijn liefde, mogen gezien worden en gedeeld worden. Rouw fascineert mij, ik heb daar altijd al affiniteit mee gehad. Ik wil graag mensen in rouw helpen om weer op eigen kracht te komen, met de wetenschap dat ze het niet alleen hoeven te doen.

Op latere leeftijd heb ik het wandelen in de natuur ontdekt. Wandelen zet mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Het is een enorme boost voor je mentale gezondheid. Omgaan met emoties en gevoelens komen in de natuur het beste tot zijn recht. De combinatie tussen het wandelen, het coachen en het verwerken en leren omgaan met deze emoties maken mijn nieuwe dienstverlening compleet.

Mijn persoonlijke visie:

“Niemand hoeft alleen te staan in zijn of haar rouwproces. Het doorbreken van het taboe over rouwen en het voorkomen van dat ‘alleen’ in eenzaamheid verandert. Rouwen is je leven opnieuw inrichten en organiseren na een verlies en een manier vinden die bij jou past om je dierbare te herdenken.

Mijn persoonlijke missie:

Iedereen heeft recht op persoonlijke ondersteuning na een verlieservaring. Ik wil graag met aandacht bijdragen aan de kwaliteit van leven van iemand anders.  De mensen behandelen zoals ze graag behandeld willen worden. Er kunnen zíjn voor iemand zonder deze persoon te willen veranderen, maar handvatten aan te reiken die bijdragen in het opbouwen van de persoonlijke veerkracht, met als uiteindelijke doel complexe en gestagneerde rouw te voorkomen.

Gecertificeerde TriA® wandelcoach
Gecertificeerde TriA® Ont-stress coach
Gecertificeerde TriA® Verliescoach