“Ieder holistisch mens is uniek, dus het rouwproces ook! “

Geen enkel rouwproces is hetzelfde. Mijn rouwproces na het verlies van mijn moeder is er één geweest die ik op eigen kracht heb moeten ondergaan.

Als 11-jarig jochie plotseling geconfronteerd worden met suïcide van mijn moeder heeft mijn leven behoorlijk richting gegeven. Al snel werd duidelijk dat de geschreven tekst op de grafsteen van mijn moeder voor mij een belangrijke drijfveer is geworden gedurende mijn gehele leven. Op die steen staat de tekst: “Ik wilde worden wie ik was”.

Voor mij persoonlijk de inspiratie om tegen mezelf te kunnen zeggen: “Ik wil kunnen zijn wie ik ben”, refererend aan de spreuk op het graf van mijn moeder.  Op mijn nog jonge  levenspad kwam ik dus een behoorlijke drempel tegen…Dan sta je daar als puber, jongvolwassene, je een weg te vinden in relaties, in je werk en in de maatschappij. Niks leek meer gemakkelijk, alles was anders en ik moest het op eigen kracht doen. Mijn leven wilde ik op mijn manier inrichten, dus werk aan de winkel!

 

Persoonlijke ontwikkeling en groei door opleidingen, trainingen en workshops hebben ertoe geleid dat ik steeds meer leerde over mezelf in relatie met anderen. Mijn ambities veranderde, mijn gevoelens ontwikkelde maar mijn drive was nog steeds hetzelfde… IK wil mezelf kunnen zijn en blijven…

In 2020 heb ik ervoor gekozen het roer om te gooien. Mijn zakelijke ambitie heb ik ingeruild voor een meer menselijke ambitie. Na jaren ‘voor’ mensen gewerkt te hebben, wilde ik nu ‘met’ mensen werken.

Mijn persoonlijke ervaringen, mijn persoonlijke rouwprocessen en de manier hoe ik met het lijden omga zijn nu de pijlers geworden van mijn praktijk. Mijn veerkracht, mijn kwetsbaarheid en mijn empathisch vermogen en niet te vergeten mijn liefde, en mijn mannelijke energie mogen gezien worden en gedeeld worden. Rouw is het thema wat mij van kinds af aan fascineert  en wat uitnodigt tot groei. Groeien  en ontwikkelen heeft mij geholpen om dichter bij mezelf te komen, en daar wil ik anderen graag bij helpen.

Op latere leeftijd heb ik het wandelen ontdekt. Wandelen zet mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Het haalt de buitenomgeving naar binnen. Het is een enorme boost voor je mentale gezondheid. Omgaan met emoties en gevoelens komen tijdens het wandelen het beste tot zijn recht.  De combinatie tussen het wandelen, het begeleiden en het verwerken van bijvoorbeeld een verlies maken dat je weer de weg naar jouw authentieke kern kunt vinden!