Rouwarbeid

Rouwen is een “lerend” proces. En rouwen kost tijd. Afhankelijk van jouw eigen veerkracht, jouw fysieke, mentale en emotionele gesteldheid, opgeteld met jouw verlieservaring,   is de uitnodiging daar om op ieder gewenst niveau te gaan onderzoeken wat je nodig hebt. Daarmee bedoel ik op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied. Klinkt wellicht bizar, maar rouwen is keihard werken.

Ik help je systemisch te kijken naar jouw proces. Samen op zoek te gaan naar jouw Bron van het lijden. De overweldigende situatie van het verlies, het gevecht met en tegen het verlies, daarbij opgeteld het leven inrichten met het verlies en je nieuwe leven voorbij het verlies zijn ook fases waar je doorheen gaat. Je hebt zaken aan te kijken en de moed te vinden misschien wel zaken te veranderen. Niets gaat vanzelf. Jij staat aan het roer en ik sta tijdelijk naast je om te kijken of jouw koers voor jou de juiste is. In rouwen bestaat geen goed of fout, maar we kunnen samen wel gaan onderzoeken wat voor jou juist is en wat onjuist is. Het bewaken van je eigen energieniveau is daarbij een belangrijke graadmeter.

De rouwarbeid die je als holistisch mens hebt te doen is te onderzoeken waar de bron zit van jouw ‘echte’ verlies. Welke emoties hebben onvoldoende aandacht gehad, en wat is jouw strategie geworden die wel of niet dienend is voor jouw Ziel.

Erkennen

Met aandacht jouw situatie in ogenschouw nemen. Het verlies is er. Hoe ga je er nu mee om en op welke manier laat je dit toe. Krijgt het verlies de juiste plek? Ben je nog veel met het verleden bezig en durf je de stap te maken om meer in het NU te komen?

Herkennen

Er gebeurt op emotioneel en mentaal vlak erg veel in deze periode.  Herken je jezelf en ben je je bewust van de signalen van je emoties? En durf je een laag dieper te kijken wat er ECHT met je aan de hand is op Zielsniveau? Vaak de meest lastige stap om alle emoties, zowel de primaire als de secundaire de ruimte te geven die ervoor nodig is om ze te uiten. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe dat is, en kan daardoor een steun voor je zijn.

Verkennen

Gedurende het leven met je dierbare zijn er veel zaken geweest die je ongetwijfeld besproken hebt gehad. Het zou maar zo kunnen zijn dat er ook nog zaken zijn die door alle gebeurtenissen zijn blijven liggen. Laat dat nou net die kwesties zijn die jou nog dwars zitten. Dat kunnen ook herinneringen, beelden en ervaringen zijn die jij op jouw manier wellicht mooier hebt gemaakt dat ze daadwerkelijk waren. Samen werken we aan een oplossing om datgene het podium te geven wat nog nodig is.

Verbinden

Opnieuw leren verbinden met je gevoelens en emoties. Het verlies op een andere manier leren te dragen waarbij in het meest ultieme geval je kunt terug gaan kijken op een dankbaar leven met je dierbare, en dat je ondanks alles als mens enorm gegroeid bent na en door het verlies.

Interesse?
Laten we samen aan de slag gaan.