Wandelend praten, als één van de mogelijkheden om met verlies om te gaan

Verlies
begeleiding

‘Natuurlijk omgaan met verlies’ is een aanpak waarmee oude, onverwerkte verlieservaringen in het nu een plaats kunnen krijgen. Daarnaast is het een methode waarbij aandacht vrij komt voor nieuwe verlieservaringen, op een positieve manier. Dit voorkomt het wegstoppen van emoties. Emoties die geen ruimte krijgen kunnen zelfs letterlijk vast gaan zitten en fysieke klachten veroorzaken.  Natuurlijk omgaan met verlies is verdriet ervaren zoals een klein kind het doet; er helemaal ingaan het beleven. (Mits het proces, door anderen niet verstoord of onderbroken wordt).   

In coaching sessies kom je oude en recente verlieservaringen regelmatig tegen. Iedere coachingsvraag kan onderliggende verlieservaringen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld iemand kan een werk gerelateerde vraag hebben. Het zou echter kunnen dat een oude, niet verwerkte, ervaring de oorzaak is van het niet (goed) functioneren. Of een vraag die te maken heeft met gevoelens van onzekerheid waarbij het verlies van de onbezorgde en fijne jeugd, zoals een kind dat in de basis nodig heeft. Of zoals “wat moet ik met mijn leven nu de kinderen uit huis zijn”, dat het verlies van het ‘actieve moederschap’ kan raken. Etc.

Bij verlieservaringen hebben we het niet alleen over rouw en verlies bij het wegvallen van een dierbare. Er zijn veel meer vormen van verlies. De aanpak uit deze wandeling is toepasbaar voor deze verschillende verlieservaringen.

Voorbeelden van verlieservaringen: 

  verlies gezondheid en beperking van fysieke mogelijkheden

●  verlies van een bepaalde fase in je leven, zoals de pensioengerechtigde leeftijd bereiken

  verlies van baan, onderneming

  verlies van bepaalde rol, bijvoorbeeld ‘de manager’, de ‘zorgzame echtgenoot’

  (gedwongen) verhuizing

  scheiding/relatie verbreken, (klein)kinderen niet meer mogen zien, kinderen die ouders niet meer willen zien

  loslaten van een bepaalde mogelijkheden, wensen en/of verlangens. Bijvoorbeeld iemand wilde graag kinderen maar dat lukt uiteindelijk niet

  verlies van vrije seksualiteit, omdat er bijvoorbeeld misbruik was. Of wanneer er nooit over seksualiteit gesproken werd

  verlies van je kind zijn, omdat de rollen omgekeerd werden. Bijvoorbeeld bij alcoholisme of ziekte van een ouder

  verlies van open en vrije communicatie, bijv. je moest vroeger je grote mond houden

  verlies van je eigen wil, bijv. alles werd door je ouders of anderen bepaald

  verlies van je jeugd

Interesse?
Laten we samen aan de slag gaan.