Wat is verlies?
Alles wat je had en kwijtgeraakt bent, is een verlies. Dit is niet meer veranderbaar. Je partner, je baan, een vriendschap, gezondheid, zelfvertrouwen, innerlijke balans ect. Het verlies valt niet te “verwerken”. Er is op dat vlak geen genezing mogelijk en je kunt het verlies ook niet “kwijtraken”. Het enige wat je te doen staat is te leren om te gaan met het verlies en erkennen dat het een onderdeel is van het aardse leven en daarmee verder willen leven! Om te leren om te gaan met je verlies is alleen professionele begeleiding niet voldoende. Jouw omgeving, je familie en vrienden en werk spelen een belangrijke rol in dit proces.
Verlies door overlijden
Het verlies dat door overlijden ontstaat is niet meer te herstellen. De mate van hechting en emotionele verbinding en de wijze waarop jezelf in het leven staat in relatie met de overledene maakt hoe je dit verlies kunt dragen. Alle systemische krachten zijn door de war gegooid. De dynamiek van geven en nemen is verstoord, de harmonie binnen de relatie is verstoord, het overlijden krijgt vaak te veel plek, de loyaliteit veranderd. Om over zingeving nog maar niet te praten.
Verlies door relatiebreuk
Een relatiebreuk kan zich zowel in de privé- als werksituatie voordoen. Privé zijn een scheiding en het beëindigen van een samenlevingsvorm de meest voorkomende relatiebreuken. Maar ook een verloren liefde valt hieronder. In de werksfeer is ontslag een vorm van relatiebreuk. De rouw die een gevolg is van een relatiebreuk, wordt meestal onderschat.
Verlies van een niet bereikt doel
Een vaak onderschatte vorm van een verlies is het niet behalen van een gesteld doel. Een studie die niet lukt, een functie die niet behaald wordt of een sportprestatie die onder de maat blijft.
Verlies van gezondheid of
veranderende omstandigheid
Ook wanneer iemand gedwongen wordt een alternatief levenspad te kiezen, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, door ongeluk of handicap is er sprake van rouw. Het afscheid nemen van wat wél kon, is een niet te verwaarlozen vorm van verlies.
Verlies van materie
Zelfs materieverlies, zoals verlies van een woning door brand of andere omstandigheden of een faillissement, leidt tot een rouwproces.
Gestapeld verlies / Niet genomen verlies
Alle vormen van een verlies verdienen aandacht. Niet iedereen realiseert dat zich. Helaas is niet iedereen in staat zonder hulp één of meerdere verliezen te verwerken. Dat is meestal een gevolg van de optelsom van verliezen. Deze verliezen stapelen zich op tot een onneembare berg. Dan biedt rouwtherapie of rouwbegeleiding een uitkomst. Daarom bied ik hulp aan bij het omgaan met verlies.